Kako je Mišković prodao tržne centre u Beogradu i Podgorici

10.02.2016 11:43
slika

Prodaju upravo tržnih centara srpskih biznismena Miroslava Miškovića Delta Citiya i Ušća Petra Matića povezuje jedno ime – Luis van der Vat. Naime, Luis van der Vat jedan je od direktora kompanije Hiprop, koja je kupila 60 odsto dva Miškovićeva objekta Delta siti, ali je istovremeno i suosnivač i prvi čovek kompanije Aterberi, koja je pre dva meseca kupila 30 odsto MPC propertisa, čiji je suvlasnik Petar Matić.

Kompanija Hiprop na svom sajtu navodi da je upravo sa kompanijama Atak Limitid i Aterberi grup u zajedničkom poduhvatu širenja u Africi.

Prodaja Delta sitija obavljena je, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, tako što je Hiprop postao vlasnik 60 odsto udela, dok je ostatak kupila kompanija Houmsted grup holdings limitid, povezana sa Luisom Norvalom, koji je jedan od direktora kompanije Hiprop.

Da li je ta isprepletanost slučajna još nema odgovora, ali činjenica je da su tako svi najveći srpski tržni centri u rukama kapitala koji je bar nominalno stacioniran u Južnoafričkoj Republici.

Osim Delta sitija i dela MPC Propertisa, vlasnik kragujevačkog tržnopg centra Plaza je takođe kompanija iz Južnoafričke republike - Reziliant property grup, preko svoje filijale NEPI u Rumuniji.

Očigledno je za taj kapital srpsko tržište šoping centara atraktivno, s obzirom na to da Srbija još nije zasićena takvom vrstom maloprodajnih objekata I ima prostora za dalje širenje i razvoj.

Što se tiče Delta holding koja je vlasnik upravo prodatih tržnih centara Delta City u Podgorici i Beogradu, iz kompanije poručuju da će svi porezi po osnovu prodaje šoping molova "Delta siti" biti plaćeni u Srbiji.

“Delta Holding je u poslednjih deset godina, u budžet Srbije po osnovu poreza i doprinosa uplatio dve milijarde evra. U skladu sa kompanijskom praksom, svi postojeći porezi po osnovu prodaje šoping molova biće plaćeni u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Delta, međutim, nije saopštila na koji način će porez biti plaćen u Srbiji.

Naime, Mišković je vlasnik "Delta sitija" preko dve kompanije na Kipru, pa je jedini način da plati porez u Srbiji taj da se transakcija obavi preko neke firme u Srbiji, kao što je to urađeno kada je prodao trgovinski lanac maxi 2012. godine.

Tada je, iako se Maksi nalazio u vlasništvu takođe kiparske firme Hemslejd, u Srbiji formirana firma "Delta kapital" i tako je stvoren pravni okvir za plaćanje poreza u Srbiji, koj i je od te transakcije iznosio 25 miliona evra.

Po zakonu, pri prodaji firme u Srbiji plaća se porez na prenos apsolutnih prava od 2,5 odsto i porez na kapitalnu dobit koji iznosi 15 odsto na razliku između cene koštanja i cene prodaje.

Podsetimo, Delta holding u vlasništvu Miroslava Miškovića prodala je šoping molove Delta siti u Beogradu i Podgorici južnoafričkom investicionom fondu Hiprop, koji je specijalizovan za akviziciju modernih i razrađenih šoping centara za 202,75 miliona evra.

Iz kompanije navode da su sa ovom poslednjom transakcijom Deltini prihodi od prodaje kompanija dostigli iznos od 1,8 milijardi evra.

Delta će, navodi se, novac od prodaje investirati u dalji razvoj poslova u real estate-u, agraru i dsitribuciji.

 “U najveće najavljene projekte: šoping mol Delta planet, hotel InterContinental i novu poslovnu zgradu u Beogradu Delta je spremna da, odmah nakon dobijanja građevinskih dozvola, uloži 250 miliona evra i time pruži novi podsticaj privredi Srbije”, kažu iz kompanije.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.