Etihad bi mogao da smanji udio u Air Serbia?

28.12.2016 13:10
slika

Ovih dana tržištem je prostrujila informacija kako se sprema smena Jamesa Hogana, predsednika i generalnog direktora Etihad Aviation Groupa.

Prvu informaciju pod oznakom "ekskluzivno" o Hoganovom uklanjanju iz vrha Etihada objavio je nemački Handelsblatt global tvrdeći da je dobio potvrdu iz više nezavisnih izvora. Ključni razlog za smenu su Hoganove neuspele akvizicije u Evropi (Air Berlin, Air Serbia, Alitalija).

Etihad je 2011. godine kupio udeo od 29 odsto u nemačkom avioprevozniku Air Berlin, a 2013. kupio je po 49 odsto u Air Serbiji i Alitaliji.

I Berliner Zeitung špekuliše o otpuštanju i piše da se samo dve godine posle ovih akvizicija evropska ekspanzija Etihada pokazala kao nesreća - zalivska aviokompanija ima od svojih investicija u Evropi gubitak 2,5 milijarde evra. Samo je Air Berlin imao gubitak 477 miliona evra u 2015. godini, a u prva tri kvartala 2016. godine gubitak je bio 317 miliona evra, znatno više nego u istom periodu prošle godine. Procene su da je Air Berlin 2016. akumulirao dug veći od milijardu evra. Zato Etihad već u januaru 2017. godine planira da počne da se rešava svojih evropskih poslova i sprema izlaznu strategiju koju će voditi predsednik Nadzornog odbora Ahmed Ali Al Sajeh. Iz dobro obaveštenih izvora Berliner Zeitung je dobio potvrdu da će Etihad svoju evropsku imovinu prodati znatno ispod tržišne cene samo da je se što pre reši.

Vest iz pouzdanih izvora o demisioniranju Jamesa Hogana istog dana objavio je i svetska aeronautička pres agencija AvioNews koja dodaje da Hoganu automatski prestaje i mandat potpredsednika aviokompanije Alitalija.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović istakla je da do Vlade Srbije nisu došle informacije da bi Etihad mogao da smanjuje svoj udeo u Air Serbiji niti je ona informisana od Nadzornog odbora te kompanije.

"Svaka informacija koja bude došla će biti razmatrana bilo pozitivna ili negativna. Važno za nas je da uvek imamo strategiju kako idemo dalje. Mi za sada imamo sve strategije koje su vezane za Air Serbiju i povoljno okruženje", rekla je.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.