Matijević emotivno o kupovini zgrade "Jugoeksporta"

28.12.2016 13:05
slika

Zgrada "Jugoeksporta" u Kolarčevoj 1 postaće "Beograd centar" sa četiri plus zvezdice, kaže za "Blic" novi vlasnik tog objekta Petar Matijević.  Kako otkriva srpski kralj mesa, hotel će početi da radi 1. septembra 2017. godine.

“ Moj otac je bio nosač kofera 1930. godine i najviše vremena je provodio baš na tom mestu, ispred zgrade u Kolarčevoj 1, gde su čekala gospoda sa prtljagom. On je tu radio. Čak ni ja nisam hteo da uzmem ovaj objekat, nego su moji sinovi išli na licitaciju i kupili tu zgradu danas, na moj rođendan”, otkriva biznismen.

Matijević je juče zgradu od 5.500 kvadrata u strogom centru Beograda kupio za 7,3 miliona evra.

“Imali smo jaku konkurenciju. Tu je bio i Miodrag Kostić, i Alfa banka. To su ljudi koji znaju kako se kreću cene za ovakve objekte. Pa kada je Alfa banka koja je glavni poverilac htela da je kupi, jasno je kakvu smo konkurenciju imali”, navodi Matijević, i dodaje da je ranija cena bila previsoka, a da je sadašnja vrednost odraz stanja na tržištu nekretnina.

Prema njegovim rečima, u renoviranje i opremanje hotela biće uloženo oko četiri miliona evra.

“Hotel će imati 65 - 70 soba. Dosta treba uložiti, to će biti hotel sa četiri plus zvezdice, ali kao da ima pet. Ipak je to u centru Beograda. Do te pete zvezdice faliće mu samo bazen, za koji ne postoje uslovi”, istakao je Matijević, uz napomenu da će u novom hotelu biti zaposleno najmanje 40 ljudi.

Država je pokušavala čitavu deceniju da proda zgradu u Kolarčevoj, kao i svu imovinu "Jugoeksporta" koja je bila na licitaciji čak 18 puta, ali bezuspešno. Sve što poseduje ovo preduzeće do 2015. bilo je procenjeno da vredi oko 48,5 miliona evra. Ipak, u septembru ove godine, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) radila je novu procenu, a cena je spuštena na 7,5 miliona. Sama zgrada, koju je kupio Matijević, nuđena je po početnoj ceni od šest miliona evra.

Kako je "Blic" već pisao, odbor poverilaca uputio je pre dve nedelje prigovor Privrednom sudu smatrajući da je cena niska i da nisu usklađene uknjižena i stvarna kvadratura.

Matijević naglašava da ne želi da bude kralj hotela, iako ih već ima četiri.

“Hoteli su skupi, to treba kupovati. Ja sam kralj mesa, odnosno borim se da to budem jer i Miodrag Kostić i Miroslav Mišković imaju kompanije iz te industrije. U stvari, ja sam kralj njiva. Imam najviše zemlje u vlasništvu u odnosu na njih dvojicu”,  ističe Matijević.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.