Porez će plaćati i studenti

09.01.2017 10:58
slika

Hrvatski zakonodavci pripremili su neprijatno novogodišnje iznenađenje studentima odlukom da oporezuju sve koji godišnje zarade više od 15.000 kuna (1.978 evra).

"Studentski rad će se oporezivati ove godine puno intenzivnije nego ikad. Naime, studenti preko svojih studentskih ugovora od 1. januara 2017. godine mogu zaraditi tek 15 hiljada kuna godišnje, a da im država ne uzme deo te zarade", piše portal Studentski.hr.

Kad tu magičnu granicu prekorače, dodaje se dalje, svaka sledeća plata biće oporezivana po stopi od čak 24 odsto uz dodatak prireza, zavisno od stope prireza u gradu koji je prebivalište studenta.

"Ipak, taj novac neće biti zauvek u vlasništvu države, već će ga ona vratiti studentu kao povrat poreza u avgustu 2018. godine", objašnjava se u tekstu.

Portal Index.hr piše da će poreznici studentima otimati novac koji zarade, s napomenom da je prag za oporezivanje studentskih zarada s 50.000 kuna ( 6.700 evra) u jednom danu i bez ikakve najave spušten na 15.000 kuna.

Studente je ova odluka ostavila u šoku, posebno s obzirom na obećanja HDZ-a u predizbornoj kampanji prema kojima je trebalo da se omogući studentima da zarađuju bez straha od oporezivanja i da tako pomognu roditeljima u finansiranju studija.

Studenti su odmah pokrenuli peticiju i organizuju protest zbog ovakve odluke.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.