Croatia Airlines ipak prodala dio slotova na Heathrowu

13.01.2017 12:04
slika

Croatia Airlines prodala je pet pari svojih jutarnjih slotova (pravo na slijetanje i polijetanje) u londonskoj zračnoj luci Heathrow američkom Delta Airlinesu za 19,5 milijuna dolara.

Tu su informaciju potvrdili Večernjem listu u hrvatskoj nacionalnoj kompaniji, uz objašnjenje da cijela transkacija još nije dovršena. Ugovor o prodaji slotova je potpisan i još se sređuje popratna dokumentacija.

Delta će tih pet slotova preuzeti 1. travnja ove godine. Croatia Airlines je tako zadržala četiri popodnevna slota na Heathrowu, i to ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom, te će i dalje biti prisutna na jednom od najvećih svjetskih aerodroma.

U hrvatskoj nacionalnoj kompaniji navode da će novac od prodaje slotova upotrijebiti za razvoj kompanije odnosno investicijsko održavanje.

Potpisivanjem ugovora s Deltom tako je zavšena sapunica o prodaji Croatijinih slotova na Heathrowu u koju je uprava te kompanije krenula prije nekoliko mjeseci uz objašnjenje da na liniji Zagreb – London već godinama ostvaruje gubitke i da će novcem od prodaje slotova pokriti dio troškova od 30 milijuna dolara za investicijsko održavanje motora.

No, cijeli proces prodaje slotova bio je zaustavljen na neko vrijeme, i to na zahtjev ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra državne imovine Gorana Marića koji su zatražili od uprave Croatije Airlinesa da izradi sve scenarije kako bi tvrtka mogla pozitivno poslovati i prodaja slotova bila je obustavljena dok se ne iscrpe sve druge mogućnosti.

Croatia Airlines je tako na kraju prodala samo dio, doduše vredniji, svojih slotova na Heathrowu.

Reagujući,ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u četvrtak da je odluka Croatia Airlinesa (CA) o prodaji pet od ukupno devet prava slijetanja na londonski Heathrow poslovno i ekonomski opravdana i u ovom trenutku neizbježna.

"To je poslovna odluka tvrtke Croatia Airlinesa", rekao je Butković novinarima nakon sjednice Vlade te ustvrdio da je riječ o iskoordniniranoj odluci, nakon što je utvrđeno da je zaista riječ o nužnom koraku.

"Prodaja 'slotova' za Heathrow dio je plana restrukturiranja CA kao jedan od koraka kako bi se tvrtka stabilizirala, a kada sam dobio informaciju da će se to dogoditi tada sam to zaustavio i tražio dodatna pojašnjenja", kazao je Butković, podsjetivši da je odluka uprave i nadzornog odbora CA bila da će se prodati svih devet slotova.

Nakon dodatne analize, kako je rekao, pokazalo se kako je točno da su letovi za Heathrow gubitak za kompaniju. "Iz podataka i analize dokumenata vidljivo je da je to tako, no neće se prodati svi slotovi te će CO i dalje letjeti na Heathrow, a prodat će se pet slotova. To je iskoordinirana poslovna odluka Uprave i NO-a", izjavio je Butković.

Upitan misli li da se to moglo izbjeći, kaže da se u ovom trenutku to nije moglo. "Da se moglo, takvu odluku ne bi donijeli", dodao je te se složio s napomenom novinara da je odluka poslovno i ekonomski opravdana.

Ugovor o prodaji stupa na snagu 1. april. Delti su prodani slotovi za jutarnje letove utorkom, srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom, a CA će od 1. april nastaviti letjeti za London i to ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom u popodnevnim satima.

Novac od prodaje bit će utrošen na investicijsko održavanje odnosno obnovu motora zrakoplova, kažu u toj kompaniji.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.