Otvorena Kineska banka u Beogradu

23.01.2017 08:34
slika

Dolaskom "Bank of China" očekuje se eksponencijalni rast investicija u našu zemlju, jer je upravo ta banka otpočela finansiranje železare u Smederevu, izjavio je na svečanom otvaranju “Bank of China Serbia" predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.

Dolaskom Kineske banke očekuje se eksponencijalni rast investicija u Srbiju, jer je upravo ta banka otpočela finansiranje železare u Smederevu, dodao je Nikolić i poručio: 

"Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo 'Hestila', naša Železara će poslovati bolje nego ikad u svojoj istoriji", rekao je još Nikolić podsećajući da će upravo ova banka u Beogradu biti centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu.

Nikolić je istakao da se ulaganje Kine u Srbiju, nakon smederevske železare, Pupinovog mosta i infrastrukturnih projekata, naročito u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija, nastavlja dolaskom "Bank of China".

"Od 'Bank of China' očekujemo realizaciju finansiranja izgradnje proizvodnih pogona što podrazumeva veliki broj zapošljavanja naših sugrađana. Roba proizvedena u njima biće plasirana na tržišta od više od milijardu ljudi na osnovu jedinstvenih slobodno-trgovinskih sporazuma koje Srbija ima sa Ruskom Federacijom, EU i drugim državama po preferencijalnim uslovima i bez carine", istakao je predsednik.

Sa svoje strane, predsednik "Bank of China" Tian Guoli je istakao da je decembra 2015, obim trgovine između dve zemlje dostigao je 1,56 milijardi dolara, da bi u novembru 2016. međusobna trgovina imala vrednost od 1,48 milijardi dolara.

Ističe da, po osnovu osnovnog kapitala, njegova banka, na listi "Top 1.000 svetskih banaka", danas zauzima četvrto mesto.

Očekuje se da Kineska banka prati projekte kineskih kompanija u Srbiji, a da srpskim privrednicima približi veliko kinesko tržište. Prvi čovek srpskih finansija računa i da će uz nju srpski javni dug postati jeftiniji.

Banka bi u početku trebalo da finansira kineske i srpske kompanije koje će zajednički nastupati i na trećem tržištu, kao i da pruža usluge i stanovništvu.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.