Još jedna prodaja PKB-a

23.01.2017 08:38
slika

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv investitorima za privatizaciju Poljorivrednog kombinata Beograd (PKB-a) i zavisnih društava, u koje spadaju Poljoprivredna avijacija, EKO-LAB, "PKB Agroekonomik" i Veterinarska stanica.

Javni poziv traje do 17. februara, a pismo o zainteresovanosti treba da sadrži osnovne podatke o investitoru, iskazan interes za učešće u postupku, predlog modela privatizacije, investicioni program, okvirni plan poslovanja, broj zaposlenih...

Pisma se dostavljaju poštom, neposrednom predajom na pisarnicu Ministarstva, Beograd, Kneza Miloša 20, ili putem elektronske pošte.

Inače, Skupština Beograda, odlučila je u septembru 2016. godine da se državi prenesu akcije PKB-a koje su u vlasništvu grada, a Agencija za privatizaciju objavila je decembra 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, ali na otvaranju ponuda u martu 2016. nije bilo zainteresovanih. Nakon toga prodaja je obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala.

Prema ranijim podacima Korporacija PKB vlasnik je 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

PKB je 2015. prodao kompanijama MPC i "Lidl" ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni, kod naselja Greda i Borča, za 700.000 evra po hektaru.

Za PKB su zainteresovane kineske kompanije i kompanija Al Dahra iz UAE, sa čijim je predstavnicima premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao u Davosu o modelu privatizacije te korporacije.

Interes za PKB ranije su iskazivali Midorag Kostić i Petar Matijević, srpski biznismeni koji se već bave poljoprivredom ali im je ponuena cena od 154 miliona evra bila preskupa pa se nisu ni javili na prethodni tender. 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.