Srbiju će napustiti još banaka

02.02.2017 13:39
slika

Povlačenje evropskih banaka iz JIE zbog visokog nivoa problematičnih kredita i ukupnjavanje bankarskog sektora u Srbiji bilo je očekivano, ocjenjuju ekonomisti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Boško Živković rekao je agenciji Beta da nije iznenađenje što strani investitori prodaju banke Srbiji, a kupuju ih domaći biznismeni.

“Perspektiva rasta bankarskog sistema u zemljama jugoistočne Evrope je slaba. Evropske banke su u problemima i sa relativno niskim kapitalom, a rješavanje problema u bankama u jugoistočnoj Evropi bi zahtijevalo dosta dodatnog kapitala“, rekao je Živković.

Treba očekivati da se evopske banke, prema njegovim riječima, i dalje povlače iz jugoistočne Evrope, pa i Srbije.

“Stranci su preuzimali banke u Srbiji jer su bili relativno povoljni uslovi. Kako će ih voditi domaći investitori u ovom trenutku je teško procijeniti“, rekao je Živković.

Ekonomista Ivan Nikolić istakao je da je “koncentracija na srpskom bankarskom tržištu mala i da se očekivalo ukrupnjavanje banaka”.

“Ukrupnjavanje je poželjno, a ne vidim problem da to rade domaći investitori, a posebno da kupuju banke koje su imale ograničene aktivnosti, a neke vjerovatno i probleme u poslovanju“, ocijenio je Nikolić.

Dodao je da je ukrupnjavanje “zakon tržišta i pozitivan proces jer će podići performanse i pojačati konkurenciju medju bankama, a to će donijeti dobrobit i klijentima jer će pojeftiniti kredite“.

“Iskustvo pokazuje da strani vlasnici nisu uvjek uspješni“, rekao je Nikolić agenciji Beta.

Ove nedjelje su dvije strane banke prešle u ruke srpskih biznismena. Najprije je biznismen i vlasnik kompanije MK komerc Miodrag Kostić saopštio da je dogovorio kupovinu 100 odsto kapitala grčke Alfa banke.

Alfa banka posluje u Srbiji od 2002. godine, kada je kupila Jubanku. Kostić je ranije kupio AIK banku, šestu u Srbiji po neto bilansnoj sumi u iznosu od 1,5 milijardi eura na kraju 2016. godine, a vlasnik je 20 odsto akcija slovenačke Gorenjske banke.

Druga banka koja je iz inostranog vlasništva prešla u srpsko je Finomestik Beograd koju su kupili vlasnici kragujevačke Direktne banke Andrej Jovanović i Bojan Milovanović.

Findomestik Beograd je dio Findomestik banke Italija, koja je u sastavu šire bankarske grupacije BNP Paribas.

U bankarskim krugovima nije tajna da još nekoliko vlasnika stranih banaka u Srbiji namjeravaju da ih prodaju inapuste ovo tržište.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.