Vučić pozvao grčke investitore, Cipras najavio povezivanje željeznicom

02.02.2017 13:50
slika

Tokom dvodnevne posjete delegacije Grčke Srbiji, premijeri Srbije i Grčke Aleksandar Vučić i Aleksis Cipras otvorili su Biznis forum srpskih i grčkih privrednika, Vučić je pozvao investitore, a Cipras najavio izgradnju željezničkog koridora od Soluna do Beograda i stvaranje riječnog kanala za transport robe, javlja Anadolu Agency (AA).

Forum, na kome se okupilo 70 grčkih i stotinjak srpskih kompanija iz sektora građevinarstva, prehrambene industrije, energetike, farmacije, bankarstva, turizma, informaciono-komunikacionih tehnologija i inovacija, organizovala je Privredna komora Srbije.

Poslije uvodnih izlaganja predsjednika Komore Marka Čadeža, predstavnika grčkih privrednika i ministra privrede Gorana Kneževića, prisutnima su se obratili i premijeri.

Vučić je pozvao investitore da dođu u Srbiju, uvjeravajući ih da je ona mjesto sa kog imaju najveći prostor za bescarinski izvoz.

“To su zemlje Evropske unije, zemlje regiona kroz Cefta sporazum i zemlje euro-azijskog saveza: Rusija, Bjelorusija, Jermenija, Kirgizija, Kazahstan, ali i Turska. Odavde sa carinskim stopama manjim od 1 posto možete da izvozite na tržište od preko 1 milijarde ljudi”, rekao je Vučić.

Govorio je i o srpkim turistima koji Grčku biraju kao svoju najčešću destinaciiju.

“Na jednog čovjeka koji ode u Hrvatsku, njih 15 ili 16 ode u Grčku", naveo je Vučić.

Grčke privrednike pokušao je da privuče i govoreći o tome da Srbija dobija 6 puta više investicija od Bosne i Hercegovine, ali i govoreći o podsticajnim mjerama.

“Možemo da ponudimo najbolje uslove, bolje uslove od svih drugih, a vi dođite da se u to uvjerite. Daćemo za najmanje 5 posto povoljnije uslove”, rekao je srpski premijer i zahvalio grčkim kompanijama koje zapošljavaju više od 20.000 ljudi u Srbiji.

Premijer Cipras istakao je da Srbija i Grčka mogu otvoriti puteve za novu perspektivu Balkana.

“Smatram da grčko-srkpska poslovna zajednica predstavlja jezgro saradnje koja može funkcionisati kao pokretač na poslovnoj mapi Srbije. Naše mogućnosti da unaprijedimo i poboljšamo poslovnu saradnju u različitim oblastima pokazuju široku perspektivu”, naveo je Cipras.

Rekao je da će željeznički koridor Beograd – Solun postati “koridor ključne saradnje, razvoja i napretka dvije zemlje”.

“Geografija Balkana ne treba da se mijenja ratovima, već kroz razvoj, zajedničko promovisanje infrastrukurnih projekata koji će zbližiti dvije zemlje. Željezničkim putem će se odvozitii roba iz Pirijske luke preko Beograda. Ovo predstavlja dio inicijative Kine koja se zasniva na saradnji između zemalja na nekadašnjem putu svile", rekao je Cipras, najavljujući i stvaranje riječnog kanala za transport robe.

Oba premijera saglasila su se da treba poboljšati robnu razmjenu Srbije i Grčke. Prema podacima Privredne komore Srbije, ona se u prošloj deceniji kretala u rasponu od 280 i 390 miliona eura godišnje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do oktobra 2016. godine ukupna spoljnotrgovinska razmjena u robi sa Grčkom iznosila je 324,6 miliona eura, ukupan izvoz za deset mjeseci prošle godine iznosio je 112,9 miliona eura, a uvoz 211,7 miliona eura.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.