Banini na prodaju, Jaffa najozbiljniji kandidat

07.02.2017 11:21
slika

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je odluku da se imovina fabrike konditorskih proizvoda “Banini” iz Kikinde 23. marta ponudi na prodaju po početnoj ceni od 15 miliona evra.Taj iznos je polovina procenjene vrednosti.

Prema nezvaničnim informacijama, za sada je za kupovinu zainteresovano više kupaca iz Srbije i inostranstva, a najozbiljniji je “Jaffa” iz Crvenke.

Sud je odlučio da se fabrika proda, jer je na zahtev “Societe generale banke” u stečaju od aprila prošle godine. Ova banka je tražila da se pokrene stečaj kako bi u tom postupku naplatila svoja potraživanja od oko 15 miliona evra, jer drugačije nije mogla da naplati pozajmljeni novac.

Pre toga, tačnije još 2013. godine, “Banini” je ponudio Unapred pripremljeni plan reorganizacije, ali su poverioci, pre svega banke, prošle godine tvrdile da taj plan nije ispoštovan, pa je zato “Societe generale banka” zatražila da se pokrene stečaj.

Problemi ove fabrike počeli su nekoliko godina ranije, tačnije 2010. kada se fabrika zadužila kod banaka radi izgradnje novog pogona na Teremijskom drumu.

Ubrzo su počele da stižu visoke rate kredita koje su se konstantno uvećavale, pa je fabrika sve više zapadala u dugove koji su je doveli i do stečaja.

Račun fabrike od kraja prošle godine je u blokadi za iznos od 258 miliona dinara (2,1 miliona evra), a vlasnici i rukovodioci Radojko Stanić i Branko Malenčić istovremeno su osumnjičeni za zloupotrebu položaja jer su oštetili firmu i državni budžet. Stanić se zbog toga još nalazi u pritvoru.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.