Petrovax-Frontier najavljuje skori dogovor o privatizaciji Galenike

13.02.2017 08:25
slika

Konzorcijum Petrovax-Frontier Pharma saopštio je u nedelju, 12. februara 2017. godine, da je blizu sporazuma sa državom i bankama o privatizaciji Galenike i da su razočaravajuće informacije po kojima je moguće poništavanje tog procesa.

- Skorašnji razvoj događaja u vezi sa mogućim poništavanjem procesa privatizacije Galenike neočekivan je i razočaravajući. Uložili smo mnogo vremena, novca i truda tokom poslednjih devet meseci da bismo došli do ove pozne faze u transakciji i veoma smo blizu postizanja sporazuma i sa državom i sa bankama - navodi se u saopštenju.

Taj konzorcijum navodi da je i dalje posvećena, kao i uvek, saradnji sa Srbijom u cilju brzog sklapanja transakcije za koju, kako ističe, veruje da je u najboljem interesu kompanije, njenih radnika i pacijenata koji se svakodnevno oslanjaju na njene proizvode.

Kako se navodi, konzorcijum ima ambiciozan plan kojim bi se Galenika transformisala u vodećeg proizvođača farmaceutskih proizvoda u regionu.

- Imamo rukovodeći tim koji se sastoji od profesionalaca svetskog renomea koji su sposobni da realizuju ovu strategiju. U prvoj fazi, planiramo da uložimo do 30 miliona evra u poboljšanje kvaliteta, tehnološku modernizaciju i razvoj novih proizvoda, čime bi se omogućilo da Galenika obezbedi proizvode visokog kvaliteta, po prihvatljivim cenama, za srpsko tržište - stoji u saopštenju.

Ujedno, konzorcijum ističe da ima jake veze sa globalnim farmaceutskim kompanijama, što namerava maksimalno da iskoristi kako bi proširili asortiman proizvoda Galenike i podmirili potrebu za lekovima koji nedostaju.

- Takođe smo u veoma dobrom položaju da podržimo Galeniku u tome da postane vodeći izvoznik na nekoliko većih razvijenih tržišta, kao i tržišta u nastajanju koja brzo rastu, počevši od naših domaćih u Ujedinjenom Kraljevstvu, Rusiji/Zajednici nezavisnih država, Turskoj i Africi - navodi britansko-ruski konzorcijum.

Konzorcijum Petrovax-Frontier Pharma ističe da vodi računa o svojim radnicima, a napredovanje i dobrobit zaposlenih okosnica su strategije razvoja.

- Naši planovi razvoja omogućili bi da Galenika u srednjoročnom periodu poveća broj zaposlenih i obezbedi njihovu stručnost kroz opsežne programe obuke i razvoja. Naš cilj je da postanemo jedan od najboljih poslodavaca u Srbiji razvojem novih talenata i vraćanjem iz inostranstva vrhunskih naučnika koji su tokom proteklih godina otišli iz Galenike - ističe taj konzorcijum.

Petrovax-Frontier Pharma ističe da je, od svih mogućnosti koje Galenika trenutno ima na raspolaganju, sklapanje posla sa tim konzorcijumom daleko najbolja za dugoročnu održivost i rast Galenike.

- Unapred se radujemo nastavku naših produktivnih razgovora sa Srbijom i prilici da transformišemo Galeniku u farmaceutsku kompaniju svetskog glasa - zaključuje se u saopštenju.

Istovremeno o sudbini Galenike govori i Nedeljko Pantić, direktor jedine državne fabrike lekova.

“Stečaj nije opcija. Galenika je u poslednje dve godine pokazala da može da posluje i izmiruje sve svoje obaveze prema državi i zaposlenima bez dodatnog zaduživanja i subvencija”, kaže on i nastavlja:

- Smanjen je ukupan gubitak. U 2014. godini je iznosio 3,2 milijarde dinara (26 milioa evra), a sada oko 1,5 milijardi dinara (12 miliona evra). I 2015. i 2016. godine smo iskazali pozitivnu poslovnu dobit. Konstantno razgovaramo sa komercijalnim bankama koje potražuju oko 70 miliona evra. U razgovore je uključena i država i uskoro ćemo imati sastanak kako bismo definisali naredne korake u cilju iznalaženja rešenja u vezi sa konačnim statusom - objašnjava on.

Pantić kaže da plan "B" posle kraha pregovora o privatizaciji podrazumeva restrukturiranje obaveza u narednih pet godina i naglašava da taj reprogram ne znači i ulazak u unapred pripremljeni plan reorganizacije.

- Eventualni stačaj ne dolazi u obzir. Galenika može realno da posluje. Mora da se reši pitanje istorijskog duga. Obaveze prema državnim poveriocima iznose oko 150 miliona evra a to su pre svega Srbijagas i Poreska uprava. Država bi, po nekim informacijama, preuzela tih 150 miliona evra. U tom slučaju bi ostalo da se reši 70 miliona evra obaveza prema komercijalnim bankama. One su spremne da razgovaraju i potpišu sporazum na otprilike pet godina. Nakon tog roka jedan deo bi, po odobrenju banaka, išao u otpis”, objašnjava.

Pantić kaže i da je jedini ponuđač odustao od strateškog partnerstva sa Galenikom i zato što nije postigao dogovor sa bankama oko tih 70 miliona evra duga.

- Na osnovu informacija kojima ja raspolažem potencijalni partener je ponudio relativno nisku cenu otkupa obaveza. Radi se o iznosu između 10 i 12 miliona evra - navodi Pantić.

Ostaje da se vidi da li će Galenika ipak preći u ruke privatnika ili će država ostati jedini vlasnik nacionalne fabrike lekova.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.