Objavljena prodaja fabrike Banini u Kikindi - početna cijena skoro 15 miliona eura

16.02.2017 13:40
slika

Fabrika konditorskih proizvoda Banini traži kupca. Stečajni upravnik oglasio je prodaju Baninija, kao pravnog lica, a zainteresovani će se nadmetati 21. marta 2017. u Kikindi.

Najvažnija imovina Baninija su industrijski kompleksi 1 i 2 sa proizvodnim pogonima, poslovni prostori, stan u Kikindi, poljoprivredno zemljište, motorna vozila...

Pripadajuća oprema koja se nalazi industrijskom kompleksu Banini 1 podeljena je u tri linije - slani program, štapići i vafl. U industrijskom kompleksu Banini 2 pripadajuća oprema podeljena je u pet linija - tvrdi keks i puter keks, sendvič keks (robne marke Noblice i Toto), čajno pecivo (robne marke Domaćica i Greta), industrijski kolači, proizvodnja keksa sa čokoladom.

Početna cena je 1.859.888.947 dinara (15 miliona evra), a depozit za kupovinu stečajnog dužnika je 743.955.579 dinara (6,1 miliona evra).

Depozit za učešće u javnom nadmetanju može se uplatiti najkasnije 16. marta, a samo nadmetanje biće orgaznizovano 21. marta u 10 časova u Kikindi.

Mediji su ranije pisali da je za kupovinu zaintersovana Jaffa iz Crvenke.

Podsetimo, Privredni sud u Zrenjaninu je odlučio da se fabrika proda, jer je na zahtev Societe Generale banke u stečaju od aprila prošle godine. Ova banka je tražila da se pokrene stečaj kako bi u tom postupku naplatila svoja potraživanja od oko 15 miliona evra  jer drugačije nije mogla da vrati pozajmljeni novac.

Problemi ove fabrike počeli su 2010. godine kada se Banini zadužio kod banaka radi izgradnje novog pogona na Teremijskom drumu. Ubrzo su počele da stižu visoke rate kredita koje su se konstantno uvećavale, pa je fabrika sve više zapadala u dugove koji su je doveli i do stečaja.

Račun fabrike od kraja prošle godine je u blokadi za iznos od 258 miliona dinara (2,1 miliona evra), a vlasnici i rukovodioci Radojko Stanić i Branko Malenčić istovremeno su osumnjičeni za zloupotrebu položaja, jer su oštetili firmu i državni budžet.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.