Za početnike u biznisu 30 odsto subvencije

16.02.2017 14:23
slika

Vlada Srbije donela je 9. februara 2017. godine Uredbu kojom podstiče preduzetništvo tako što će onima koji pokreću biznis subvencionisati 30 odsto ukupnih ulaganja.

To praktično znači da će nekog ko pokreće sopstveni biznis od, na primer, tri miliona dinara (24.500 evra) , sa 900.000 dinara ( 7.400 evra) častiti država.

 Za realizaciju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2017. godini u budžetu je planirano 150 miliona dinara (1,3 miliona evra). Pored tog novca, obezbeđena su i kreditna sredstva iz Fonda za razvoj u vrednosti od 350 miliona dinara (2,8 miliona evra). Drugim rečima, preostali novac za pokretanje biznisa moće će da dobiju i iz kredita, i to na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatom od 1,5 do 3 odsto. Da bi se što pravednije raspodelila ova sredstva, uskoro će se raspisati konkurs.

Izvor Blica iz Vlade kaže da se država na ovakav vid pomoći odlučila jer je procenjeno da je početnicima najteže da obezbede novac za pokretanje biznisa.

- Opredeljenje države je da se pored subvencija koje se daju velikim investitorima pomogne i onim malim. Posebno će se voditi računa da se pomoć obezbedi mladima i ženama, ali i onima koji imaju nameru da razvijaju socijalno preduzetništvo. Pored početnika, pravo da konkurišu imaće i postojeći mikro i mali privrednici koji su već otvorili svoje firme, ali im je pomoć neophodna da bi pokrenuli posao. Novac za ove namene je planiran u budžetu za 2017, a njegovu raspodelu će obavljati Ministarstvo privrede, koje je i inicijator ovog programa - kaže sagovornik Blica.

On dodaje da su u okviru subvencionisanja početnika jasno definisani kriterijumi za odobravanja novca.

- Ulaganja koja će se subvencionisati odnose se na dogradnju, odnosno rekonstrukciju poslovnog prostora, kupovinu opreme, nove ili polovne, ali ne starije od pet godina, kao i za obezbeđivanje trajnih obrtnih sredstava. Vlada je procenila da ovakav kombinovani oblik pomoći početnicima, subvencije i povoljni krediti, mogu u značajnoj meri da podstaknu mlade da pokrenu svoj biznis. Nije mala stvar da vam neko pokloni 30 odsto ukupnih ulaganja, posebno jer je reč o malim privrednim subjektima. Za ovaj novac moći će da konkurišu oni koji imaju nameru da ulože najmanje 400.000 dinara do najviše 6 miliona dinara. Treba da se zna da će kontrola ovog programa biti velika i ako se utvrdi da je novac zloupotrebljen, novac od subvencija moraće da se vrati - objašnjava izvor Blica.

 

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.