Vatikan zamrznuo više od dva miliona eura sumnjivog novca

20.02.2017 13:17
slika

Vatikan je zamrznuo više od dva miliona eura sumnjivog porijekla prošle godine u okviru borbe, koju je papa Franja objavio protiv “pranja novca” u Svetoj stolici, saopštio je vatikanski glavni tužilac Ðan Pjero Milano. Istraga se vodi u 17 slučajeva za koje se sumnja da su bile finansijske malverzacije.

Zamrznuti novac – oko 2,1 miliona dolara dio je ukupne sume od oko 13 miliona eura koliko je zamrznuto između 2013. i 2016. godine.

Prošle godine je Agencija za finansijsko informisanje Vatikana saopštila da je zatvorila skoro 5.000 sumnjivih računa u okviru trogodišnje istrage poslovanja “Vatikanske banke”.

Agenciju je osnovao 2010. godine tadašnji papa Benedikt XVI kako bi se finansijske institucije Vatikana uskladile sa međunarodnim standardima, a sve sa ciljem da se smanji rizik zloupotrebe računa u sumnjive svrhe.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.