Matijević o PKB-u: Kostić je biznismen, ja sam seljak

22.02.2017 09:41
slika

Na poziv Vlade Srbije investitorima zainteresovanim za kupovinu Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) stiglo je više pisama o zainteresovanosti iz Kine, Singapura, Velike Britanije, ali i od dve velike domaće kompanije MK grupe, Miodraga Kostića i kompanije Matijević, Petra Matijevića. U Ministarstvu privrede ističu da se još ne zna tačan broj, pošto se pisma još prikupljaju.

Petar Matijević, vlasnik kompanije Matijević, kaže da se javio na poziv za PKB jer ima najveću klaničnu industriju u Srbiji i trebaju mu zemljište i farme.

"Godišnje proizvodim 50 miliona kilograma mesa jer imam po šest farmi pilića i bikova i pet farmi svinja. Svaka farma pilića u jednom turnusu odneguje po 200.000 pilića i godišnje proizvedem samo 7,5 miliona pilića", rekao je Matijević za agenciju Beta.

On je dodao da ulaže u stočarstvo i da je, uprkos ranijoj izjavi da se neće javiti na poziv za kupovinu PKB-a, ipak to učinio "u nadi da neće biti mnogo zainteresovanih pa bi PKB mogao da kupi po početnoj ceni".

Na pitanje koliko je spreman da plati, Matijević je rekao da to ne može da kaže jer je "kupovina teška strategija".

"I pod uslovom da znam šta sve poseduje PKB, ako bih otkrio koliko sam spreman da platim, to bi bilo kao da igram poker otvorenih karata", rekao je Matijević.

On je istakao da još nema pouzdane informacije o tome šta PKB poseduje dok se ne objavi tender i ne bude dostupna dokumentacija.

"Ranije je pominjano da PKB poseduje 17.700 hektara zemlje, sada kažu da ima 23.000-24.000 hektara. Imaju farmu sa 8.000 krava koja ne radi rentabilno i u nju treba dosta uložiti", rekao je Matijević.

Na pitanje da li je pismo o zainteresovanosti poslao sam ili udružen sa vlasnikom MK komerca Miodragom Kostićem, kako su ranije najavljivali, Matijević je rekao da je njegova kompanija poslala pismo, jer je ljubav sa Kostićem "pukla".

"Pismo je poslala svaka firma posebno, Kostić je biznismen, ja sam seljak", rekao je Matiijević.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je 19. januara ove godine javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizacije PKB-a i četiri zavisna preduzeća - Poljoprivredna avijacija PKB, EKO - LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.

Rok za dostavljanje pisama je bio 17. februar, a zainteresovani investitori treba da predlože cenu, model privatizacije, investicioni program, okvirni plan poslovanja i broj zaposlenih.

PKB ima 1.622 radnika, a vrednost kapitala tog preduzeća je oko 51,2 milijarde dinara (426 miliona evra). Na tender za prodaju PKB-a, raspisan krajem 2015. godine, nije stigla nijedna ponuda, a početna cena za 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine bila je oko 154 miliona evra. Skupština Beograda je u septembru prošle godine prenela 99 odsto akcija PKB-a na državu.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.