Verizon kupuje Yahoo sa popustom od 350 miliona dolara

22.02.2017 09:42
slika

Američka telekomunikaciona kompanija Verizon kupiće internet poslovanje Yahoo-a sa popustom od 350 miliona dolara u odnosu na prethodno dogovorenih 4,8 mlrd USD. Razlog obaranja cene su bezbednosni propusti kojima je ugroženo više od milijardu Yahoo naloga.

Novi sporazum dveju kompanija, objavljen u utorak, 21. februara 2017. godine, olakšao je brige investitorima koji su strahovali da bi Verizon mogao da traži smanjenje cene od najmanje milijardu dolara ili čak da otkaže čitav dogovor.

Do izmene dogovora je došlo pošto je Yahoo, posle prvobitnog sporazuma s Verizonom, objavio da su u dva hakerska napada 2013. i 2014. godine ukradeni lični podaci više od milijardu korisnika. Prema novom ugovoru Yahoo i Verizon će podeliti moguće troškove zbog tih hakerskih upada.

Verizon, najveći američki provajder bežičnih komunikacija, kupiće osnovno internet poslovanje Yahoo-a - pretragu, email i messenger, i tako zaokruižiti svoje ponude pošto je već kupio AOL za 4,4 milijarde dolara.

Yahoo je nekada bio jedna od vodećih internet kompanija, ali poslednjih godina pod pritiskom konkurencije gubi položaj na tržištu.

Posle prodaje poslovanja sa emailovima, sajtom, aplikacijama za mobilne telefone i marketingom, Yahoo bi trebalo da promeni ime u Altaba. Nov naziv je kombinacija reči "alternativno" i Alibaba, pošto Yahoo poseduje oko 15% kineske Alibabe, vrednosti 35 mlrd USD.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.