Zoran Drakulić zainteresovan za menadžment u RTB Boru

22.02.2017 09:44
slika

Zoran Drakulić izjavio je da ozbiljno razmišlja da se javi na konkurs kojim se traži profesionalni menadžment za RTB Bor, raspisan krajem prošle godine.

- Mogao bih da organizujem ljude koji znaju to da rade. Zaista razmišljam da konkurišem na tom tenderu, iako znam da ne bih bio izabran - rekao je Drakulić u intervjuu za Magazin Biznis.

Svoj pesimistični stav Drakulić je obrazložio uverenjem da država favorizuje strane u odnosu na domaće investitore, pa veruje da će u konkretnom poslu stranci imati prednost.

- RTB Bor ima perspektivu. Za razliku od Železare Smederevo, sa kojom je država takođe prvobitno primenila sličan model upravljanja i izabrala profesionalni menadžment, RTB Bor je sasvim druga priča - rekao je Drakulić koji je i predsednik Poslovnog klub Privrednik.

Ocenio je da Železara ne može da posluje s profitom i da ni kineski Hesteel neće moći da ostvaruje dobit.

- Čelika na svetskom tržištu ima koliko hoćeš. Sa bakrom je već druga priča. Problem je što je nova topionica potpuno promašena investicija i što mi za nju nemamo dovoljno kvalitetan koncentrat, već moramo da ga uvozimo da bismo ga mešali sa domaćim koncentratom. Mogli smo da problem topionice i zagađenja rešimo za znatno manje para - rekao je Drakulić.

Dodao je da bi trebalo videti šta je najracionalnije i da li nova topionica može da se iskoristi takva kakva jeste.

- Sada nema nazad. Moglo je to sve mnogo manje da košta, a da više novca uložimo u rudnike. Uostalom, hajde da vidimo šta je napisala u studiji konsultantska kuća McKinsey koja je radila analizu. Da li je to neka tajna? Tu studiju niko dosad nije video. Mi ćemo je videti ako uđemo unutra, ali za sada ne znamo detalje - rekao je on.

Drakulić je podsetio i da je njegova kompanija počela proizvodnju biomase i bioenergije.

- Imamo velike planove da povećamo proizvodnju. Sa druge strane, gradimo malo kogenerativno postrojenje - rekao je on.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.