Slovenija brani Petrol od preuzimanja, akcije skočile tri odsto

01.03.2017 12:35
slika

U poslednji trenutak Slovenski državni holding (SDH) na dnevni red skupštine Petrola uvrstio je i tačku o kupovini sopstvenih akcija.

Zvanično nije izdato obrazloženje, ali se nezvanično saznaje da se radi o pokušaju odbrane od povećavanja vlasničkog udjela “trećih lica”.

Kako proizilazi iz poziva za glavnu skupštinu koja će se održati 6. aprila, SDH akcionarima predlaže da Petrol u iduće tri godine kupi do 10% sopstvenih akcija. Nova ljubljanska banka je početkom februara paket od 63.183 akcije odnosno 3% Petrola prodala državi, objavio je slovenački državni holding. NLB je prihvatio ponudu države, ali detalji oko cijene nisu objavljeni. No, procjenjuje se da je ovaj udio od 3,03% akcija plaćen oko 20 miliona eura. Akcije Petrola na jučerašnjem trgovanju skočile su 3,2% na 356 eura što daje tržišnu kapitalizaciju ove energetske kompanije od 742,7 miliona eura.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.