Evropsko tržište nedosanjan san za mljekare iz BiH

03.03.2017 11:07
slika

Velika očekivanja da će se dozvolom za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Evropske unije povećati izvoz i da će bh. mljekari ostvariti dobre rezultate - nisu se ostvarila.

Pokrivenost uvoza mlijeka izvozom u 2016. u BiH povećana je za svega tri odsto i iznosila je 51 odsto, a rezultate je juče predstavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Izraženo u markama, prošle godine izvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 67,6 miliona KM, što predstavlja povećanje u odnosu na 2015. od 11 odsto, ili 6,5 miliona KM, a vrijednost uvoza iznosila je 133,5 miliona KM i povećana je za četiri odsto, ili 5,6 miliona KM.

Prema podacima Komore, Crna Gora je vodeće izvozno tržište sa 22,6 miliona KM, Srbija je na drugom mjestu sa 14,1 milion KM, a Makedonija je i dalje treća sa 12,5 miliona KM.

Najznačajnije uvozno tržište u prošloj godini je Njemačka, iz koje je uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 47,5 miliona KM, a slijede Hrvatska sa 31,2 miliona KM, te Srbija sa 13,3 miliona KM.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja mljekara u FBiH, kaže da je situacija loša i da kada se postoci pretvore u novac i količine, onda se može vidjeti da je izvoz minimalan, a da se uvoz drastično povećao.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, kaže da su podaci koji su predstavljeni u Vanjskotrgovinskoj komori frizirani, te da je na terenu to potpuno drugačije. Ističe da je u protekloj godini rad obustavilo 1.100 mljekara, a to znači da je od 5.500 proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda danas u RS 4.400.

Inače, kako se može vidjeti, ništa bolje nije ni u sektoru voća i povrća. Izvoz je iznosio 173 miliona KM i veći je za 24 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz 2016. godine iznosio 312 miliona KM i veći je za 19 miliona KM u odnosu na 2015.

Pokrivenost uvoza izvozom u sektoru voća i povrća prošle godine iznosila je 56 odsto.

Najviše voća i povrća prošle godine izvezeno je u Srbiju, zatim Rusiju, Njemačku, Hrvatsku i Tursku.

Kada je riječ o pet proizvoda koji su izvezeni iz BiH, na prvom mjestu je smrznuta malina, s ukupnom vrijednošću od 55 miliona KM, zatim svježe kruške, čija je ukupna vrijednost 14 miliona KM, svježe jabuke i kornišona izvezeno je u vrijednosti od 13 miliona KM, te svježe šljive osam miliona KM.

Sa druge strane, najviše smo uvezli banana, u vrijednosti od 47 miliona KM, jabuka, narandži i paradajza po 14 miliona KM, a limuna u vrijednosti od 12 miliona KM.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.