Srbija zabranila i Hipovu kašica za bebe zbog povišenog sadržaja arsena

03.03.2017 11:52
slika

Dijetetski proizvod, hrana za odojčad i malu decu “HIP bio-instant kašica – pirinčane pahuljice”, zabranjen je za uvoz zbog povećanog sadržaja arsena.

To je objavljeno na sajtu Ministarstva zdravlja, koje je donelo odluku da zabrani tu kašicu.

"Obaveštavamo javnost da je sanitarni inspektor Odeljenja za sanitarnu inspekciju, Odseka za sanitarni nadzor za granično područje Beograd, doneo rešenje uvozniku „Alca trgovina“ d.o.o. iz Beograda, o zabrani uvoza dijetetskog proizvoda, hrana za odojčad i malu decu 'HIP Bio Instant kašica – pirinčane pahuljice', 20g neto, lot: 6001791, izvoznika HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija, zbog toga što navedeni proizvod ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbednosti hrane ('Sl. glasnik RS', br. 41/2009) i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda ('Sl. glasnik RS', br. 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015, 75/2015, 7/2017), u pogledu povećanog sadržaja arsena", piše u saopštenju Ministarstva zdravlja. 

Dalje se navodi da je laboratorijsku analizu izvršila ovlašćena i akreditovana laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a uvoznik se izjasnio da ne želi superanalizu predmetnog uzorka. 

Ovo je drugi slučaj da se pojavljuje problem sa kašicama za bebe, odnosno da se dovodi u pitanje njihova opasnost po zdravlje dece. Podsetimo, fabrika dečje hrane "Juvitana" u Inđiji bila je obustavila proizvodnju, posle informacija iz Ministarstva zdravlja da su u njenim proizvodima nađeni pesticidi.

Foto: Screenshot/Ministarstvo zdravlja

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.