Država odgodila stečaj Konstruktora

03.03.2017 12:17
slika
Fina je zatražila da se za 120 dana po treći put odgodi ročište, koje je bilo sazvano za utorak, na kojem se trebalo utvrditi postoje li uvjeti za otvaranje stečaja nad "Konstruktor-Inženjeringom", s obrazloženjem da se "očekuje nastavak poslovanja građevinske tvrtke".

Doznaje to Slobodna Dalmacija na Trgovačkom sudu koji je usvojio takav prijedlog državne agencije, jer je upravo ona u svibnju 2016. zatražila pokretanje stečaja nad nekadašnjim građevinskim divom, koji je u to vrijeme na računu imao evidentiranih 60 milijuna kuna nepodmirenih obveza. Odmah smo pokucali na vrata "Konstruktorova" poslovodstva u Svačićevoj ulici i interesirali se znači li spomenuti nastavak poslovanja nove graditeljske projekte i angažmane.

- Odakle vam uopće podatak o odgodi ročišta?! Informacije o nastavku poslovanja može dati samo direktor Željko Žderić, koji je danas odsutan. Pokušajte ponovno sutra – kazala nam je u ponedjeljak tajnica prvog čovjeka tvrtke.

Kontaktirali smo ih nekoliko puta i jučer, no tajnica je stalno odgovarala da je "direktor zauzet sastancima".

Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske, istaknula je da "Konstruktor-Inženjering" danas ima oko 300 zaposlenih, za razliku od nekadašnjih gotovo 3000, te da sada na računu ima evidentirano 87 milijuna kuna nepodmirenih obveza. Prema njezinim riječima, taj dug bi se trebao smanjiti jer su Hrvatske autoceste (HAC) trebale uplatiti oko 20 milijuna kuna splitskoj tvrtki za ranije obavljene radove.

Spomenuta svota nije uplaćena, ustvrdila je sindikalistica, jer je Frano Krišto, privremeni stečajni upravitelj, zabranio da građevinska tvrtka dalje usmjerava taj novac. Vukšić je podsjetila da je "Konstruktor" prije dobio značajan novac od jedne zagrebačke bolnice, te od Sveučilišta za zgradu triju fakulteta u Kampusu, te je dodala da se od tog iznosa namirio dio bivših i sadašnjih radnika.

- O tome smo upitali upravitelja Krištu, koji je rekao da milijuni od HAC-a nisu stigli jer su u toj državnoj tvrtki tražili da se on suglasi s nagodbom, što nije mogao učiniti jer se radi o iznosu koji je manji od stvarnog duga prema "Konstruktoru", ali i zbog toga što ne dopušta da se od toga namire samo neki vjerovnici splitske tvrtke.

– Sada bi se taj novac dijelio onima koji su prvi napravili blokadu na računu. Kada se pogleda popis blokada, jasno je da su bivši i sadašnji radnici među posljednjima za naplatu. To ne mogu dopustiti, već tražim da se novac podijeli po pravilima stečajnog zakona, što znači da prvenstvo trebaju imati svi aktualni i nekadašnji zaposlenici, te država za radničke doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Poanta je da se zalažem da se ta sredstva raspodijele svim radnicima, a ne samo nekima – kazao je Krišto i napomenuo kako je zbog toga Radničko vijeće "Konstruktora" tražilo njegovu smjenu.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.