Kinezi preuzimaju RTB Bor?

06.03.2017 13:11
slika

Kinezi su blizu odluke da preuzmu Rudarsko topioničarski basen Bor, ali su za to pripremili i listu uslova koju će podnijeti Vladi Srbije, piše "Blic".

Pozivajući se na izvore iz Vlade Srbije i kineske Ambasade u Beogradu, list navodi da bi u RTB Bor trebalo da uđe jedna od navećih kineskih kompanija iz rudarskog kompleksa, uz dogovor sa državnom administracijom te zemlje, ali ime ove kompanije krije se kao najstrože čuvana tajna.

U tekstu se ističe da se zna da je to jedna od najmoćnijih kompanija u Kini, koja je među prvih pet u toj zemlji u ovoj privrednoj grani i da su "Kinezi jasno stavili do znanja da ih ne zanimaju nagomilani dugovi RTB-a koji se mjere milijardama".

"Po svemu sudeći, Vlada Srbije moraće da donese odluku da RTB-u otpiše sve dugove prema javnim preduzećima, prije svega one za struju", naveo je izvor lista.

Izvor dodaje da Kinezi insistiraju na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB-om i da traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, a da socijalni program plati Srbija.

Vlada Srbije je u decembru raspisala javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta i savjetovanja u upravljanju RTB Bor.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.