Ljubljanska berza: Zaživjela platforma za poslove s netržišnim dionicama

08.03.2017 12:09
slika

U okviru Ljubljanske borze danas počinje s radom trgovačka platforma SI ENTER. Riječ je o tržištu (engleski multilateralna trgovačka mogućnost), na kojem će se trgovati dionicama 76 preduzeća, s kojima su se dosad poslovi sklapali na vanberzanskom ili OTC-tržištu, izvijestilo je ljubljansko Delo. 

Na Ljubljanskoj borzi objašnjavaju da žele uvođenjem ovog tržišta investitorima povećati raspon mogućnosti ulaganja i poboljšati transparentnost trgovanja, te time tržište kapitala dići na viši nivo.

“Na njemu će investitori imati pristup dionicama, obveznicama i komercijalnim zapisima, koje ne kotirajuj na berzi. Prednost tržišta SI ENTER za investitore je prije svega u činjenici da im olakšava ulazak i izlazak iz vlasništva netržišnih vrijednosnih papira na transparentan način i uz tržišne uslove, koji se formiraju na temelju ponude i potražnje “, navode iz Borze.

Još jedan razlog za uvođenje MTP tržišta je uklanjanje više od četvrt miliona registarskih računa kod Klirinško-depozitnog društva, na kojima je bilo previše netržišnih dionica za koje nije bilo moguće pronaći kupca. Većina vlasnika je dionice prenijela na trgovačke račune, prodala ih ili otkazala.

Slovenija će se sa tržištem MTF pridružiti Engleskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i drugim zemljama koje već imaju takvu platformu.  Na Ljubljanskoj berzi smatraju da time prate trendove, potrebe i zahtjeve tržišta. Oni su dodali da će investitori MTF tržištem dobiti niz prednosti u odnosu na trgovanje preko OTC, na primjer, lakše i brže izvršavanje naloga, bolje formiranje tržišnih cijena, lakši ulazak i izlazak iz investicija, učinkovitiju trgovinu i lakše praćenje trgovačkih podataka.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.