Tramp prijetnja i Slovencima

08.03.2017 11:40
slika

Ako Donald Tramp ostvari svoje pretnje i nametne visoke carine na uvoz meksičkih proizvoda u SAD to bi Slovencima značajno poremetilo planove, piše Poslovni dnevnik.

U Meksiku je više od 500 automobilskih fabrika, gde se prema poslednjim podacima godišnje proizvodi više od 3,6 miliona ličnih automobila. U meksičkim fabrikama oko 40 proizvođača proizvodi više od 400 različitih modela automobila. Do 2020. godine Meksiko će postati šesti najveći proizvođač automobila na svetu, a očekuje se da će godišnje s proizvodnih traka izlaziti više od pet miliona automobila. Automobilska industrija predstavlja 18,3 odsto ukupne meksičke proizvodnje i ostvaruje više od tri odsto BDP-a.

Njihovi planovi podrazumevaju brzi ulazak na meksičko tržište, koje je odskočna daska za unosno severnoameričko tržište.

Toga su svesni u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova i Privrednoj komori pa upozoravaju na moguće negativne posledice Trampovih odluka.

Naime, Slovenačke kompanije iz automobilske industrije, koje su otvorile fabrike u Meksiku i uložile u njih milione evra sa strahom gledaju na sledeće poteze američkog predsednika.

Meksiko je u poslednjih nekoliko godina postao novo globalno središte automobilske industrije zbog blizine važnog američkog tržišta, dobro razvijene logističke infrastrukture i široke mreže dobavljača, relativno obrazovane i jeftine radne snage, kao i zbog brojnih ugovora o slobodnoj trgovini koji omogućavaju povoljan izvoz automobila na glavna tržišta širom sveta.

To je u Meksiko privuklo automobilske divove kao što su Tojota, Folksvagen, Hjundai, Dženeral motors, Ford i Nisan, koji su širom zemlje izgradili više milijardi vredne fabrike u kojima je zaposleno desetine hiljada ljudi.

S proizvodnih traka svakog dana u proseku izađe 10.000 novih automobila. Očekivano, najveća imena auto-industrije sledili su proizvođači autodelova iz celog sveta, a među njima je i “Kolektor Group”, jedna od najvećih slovenačkih firmi, u vlasništvu Stojana Petriča.

“Kolektor” je u gradu Silau u državi Guanajuatu 2015. godine otvorio proizvodnu halu, koja je počela s proizvodnjom HB-komutatora i priključaka. Uz idrijski “Kolektor” u Meksiku pogone imaju i slovenačke kompanije “Tvornica kabela i plastike” (TBP) iz Lenarta, proizvođač alata “Unior” i proizvođač kožnih presvlaka za sedišta “Boxmark Leather” iz Kidričeva. Uvođenje carina na proizvode iz Meksika sigurno će negativno uticati na slovenačke kompanije koje posluju u toj zemlji.

“Pritisak će biti na proizvođača delova za vozila”, potvrdio je Bojan Ivanc, glavni ekonomist slovenačke Privredne komore. U “Kolektoru” se slažu s takvim mišljenjem.

“Opšte raspoloženje u meksičkom automobilskoj industriji bilo je donedavno vrlo pozitivno, ali sada vlada određena nesigurnost. Verujemo da će promene, ako se dogode, uticati na celi nabavni lanac auto-industrije”, kažu iz “Kolektora”.

Zasad se govori samo o uticaju na proizvođače automobila koji su već najavili ulaganja u nove fabrike ili povećanje kapaciteta, ali su ih privremeno zamrzli.

Kod primarnih dobavljača autodelova koji su “Kolektorovi” kupci još nije bilo slučajeva da događaji u SAD-u utiču na njihove planove.

“Verujemo da će taj učinak, čak ako i nametnu carine, biti vidljiv sa znatnim vremenskim protokom”, kažu iz idrijske kompanije čija firma “Kolektor GTO” ove godine očekuje dvadesetodstotni rast prodaje, a autoindustrija joj donosi 80 odsto ukupnih prihoda koji iznose oko 11 miliona dolara.

“Slovenačka preduzeća trebaju da prate promene u automobilskom proizvodnom lancu. Ako se deo industrije preseli u SAD, imaće smisla da se otvori nova proizvodna lokacija bliže svojim kupcima”, kaže Ivanc.

U Kolektoru još ne razmišljaju o takvim potezima. Veruju da će dobro podmiriti svoje kupce bez obzira gde će se oni nalaziti u Sjevernoj Americi, pa ostaju pri svojim planovima za ovu godinu. Optimistični su i u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

Veruju da Tramp neće ostvariti svoje pretnje, barem ne na tom nivou. Uvereni su da će SAD i Meksiko odnose i dalje razvijati na obostranu korist, kako bilateralnim dijalogom, tako i kroz i tripartitnu saradnju u sklopu sporazuma NAFTA, koji uključuje i Kanadu. Mnogi, takođe, veruju da su Trampove pretnje Meksiku samo deo njegove pregovaračke taktike.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.