Koliko će Brexit koštati Hrvatsku i Sloveniju

13.03.2017 09:25
slika

Britanski ministar finansija Philip Hammond procjenjuje da će Brexit Veliku Britaniju koštati 139,83 milijarde eura, a finansijsko breme Brexita će pasti na pojedine povezane članice. Prema izvještajima španskog lista El Pais, Sloveniju će Brexit koštati gotovo 31 milion eura, a Hrvatsku 35,2 miliona.

Najviše će Brexit koštati Njemačku 4,2 milijardi eura. Francusku 1,7 milijardi eura i Italiju 1,3 milijarde eura. Najmanji trošak će imati Malta, 7,4 miliona.

Među ostalim zemljama u bližem susjedstvu, lavovski dio finansijskog tereta za Brexit ponijet će Austrija, gotovo 460 miliona eura, dok će Mađare rexit koštati 88,5 miliona eura.

"Sve države članice morat će pridonijeti više u budžet EU-a, budući da odlaskom Britanije odlazi jedan od najvećih neto platiša EU", upozorio je u petak španski premijer Mariano Rajoy. Španiju će Brexit, prema izračunima Madrida, koštati 888 miliona eura.

Kako upozoravaju stručnjaci, to su izračuni španske vlade, jer na kraju sve ovisi o pregovorima o istupu Velike Britanije i budućih struktura Evropske unije, navodi austrijska novinska agencija APA.

Biznis.ba

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.