Poplava nekontroliranih nameta ruši konkurentnost

13.03.2017 09:24
slika

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Registar neporeznih davanja 2016., s podacima o 547 nameta koje moraju plaćati poduzetnici i građani, a koji stvaraju ukupno opterećenje od 9,3 milijardi kuna ( 1,3 milijarde evra( [to je blizu tri odsto BDP-a.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je Vlada osnovala Međuresorno povjerenstvo, u čijem radu sudjeluju i predstavnici poslovnog sektora, čija je zadaća predložiti smanjenje tih davanja ili njihovo ukidanje, kao dio reforme poslovne klime. S izradom Registra pohvalila se potpredsjednica Vlade i ministrica  gospodarstva Martina Dalić. "Registar je osnovan za rezanje raznih parafiskalnih nameta. Sada imamo bazu podataka, popisali smo namete i stvorili osnovu za njihovo smanjivanje. Krajnji je cilj smanjivanje parafiskalnih nameta između 20 i 30 posto u tri godine. Pred nama je proces usklađivanja i pregovaranja među resorima, kako bismo otpočeli proces rezanja. Želimo poboljšati uvjete poslovanja smanjivanjem normiranosti i reguliranosti. Propisi se često preklapaju, stvaraju nerazumne i nelogične obveze zaostale iz drugih vremena i primjerenije nekom drugom sustavu", rekla je Dalić.

U registru su i naknade koje pružatelji profesionalnih usluga moraju plaćati strukovnim komorama, poput upisnina. 

"Već se zna da će biti smanjenja naknada za općekorisne funkcije šuma, a industrije poput IT-a bit će oslobođene turističkih članarina. O koliko se zahtjevnom poslu radi govori i činjenica da za provedbu našeg akcijskog plana moramo izmijeniti šest zakona i 15 pravilnika", rekla je Dalić.

Prema podacima iz Registra, poduzetnici su lani najviše, 724 milijuna kuna (96,5 miliona evra), platili za naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.  Slijede naknada za pravo uporabe radiofrekvencijskog spektra (689 miliona kuna odnosno 92 miliona evra), naknada gospodarenja otpadnom ambalažom i povratna naknada, naknada za uređenje voda i naknada za korištenje voda.

Registar sadrži i neke živopisne naknade i pristojbe, poput naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, od koje je lani naplaćeno 30-tak tisuća kuna (4.000 evra), naknade za troškove ispisa rezultata i slanje poštom, što je stajalo oko pola milijuna kuna (66.600 evra), naknada za pravo uporabe adresa i brojeva, od koje se u proračun slilo 23 milijuna kuna (tri miliona evra).

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.