Srbija uskoro kreće s izvozom mesa u Kinu

13.03.2017 09:21
slika

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je najavio da će u maju u Kini biti potpisan sporazum koji će omogućiti izvoz srpskog mesa na to tržište, kao i da je šest kineskih kompanija zainteresovano za preradu mesa iz Srbije.

"Imamo tri certifikovana objekta za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa u Kinu. U maju idem da potpišem sporazum o bezbednosti hrane sa kineskom Agencijom za bezbjednost hrane", rekao je Nedimović novinarima u Lučanima.

Tim sporazumom će se steći uslovi da meso iz Srbije može da ide u Kinu, naglasio je Nedimović.

On je kazao da za sada Srbija ima certifikate za prađivačku industriju i da se zato daju veće subvencije za ovce i goveda.

"Želimo da povećamo kapacitet stočnog fonda. Pre nekoliko dana nam je bilo šest kineskih kompanija koje se bave preradom, neke i preradom goveđeg mesa", rekao je Nedimović u razgovoru sa poljoprivrednicima.

On je kazao da Srbija želi da, pored jagnjećeg i junećeg mesa, proširi asportiman izvoza i na mlijeko i prerađevine od mleka, kao i da se sa voćem i povrćem otvori novi kanal za proizvode iz Srbije.

"To nam tržište nije bilo dostupno", dodao je ministar.

On je kazao i da je najveći italijanski prerađivač goveđeg mesa u Evropi zainteresovan i da će doći u Srbiju krajem marta.

"Zainteresovani su za pravljenje klanice u Srbiji i pravljenje tri punkta gdje bi sabirali to meso. Da na prostoru centralne Srbije razvijaju sistem 'krava - tele' i da do šestog meseca sve to razvijemo", rekao je Nedimović.

Ministar je dodao da oni jedino tako mogu da obezbede dovoljne količine pošto trguju sa 70 zemalja, kao i da im je zato važan sporazum koji će Srbija potpisati sa Kinom i sporazum o slobodnoj trgovini koji ima sa Rusijom.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.