Pogledajte kako se pasoši zemalja regiona kotiraju na svjetskoj listi

13.03.2017 13:07
slika

Prema najnovijem izvještaju kosultantske kuće “Nomad Capitalist“, po svim parametrima Švedska ima najbolji pasoš na svijetu, zbog čega državljani te zemlje uživaju pogodnosti koje u mnogim zemljama ne postoje.

Švedski državljani imaju besplatno zdravstveno osiguranje, besplatno obrazovanje, plaćene godišnje odmore i zbog svega toga Švedska ima najpoželjniji pasoš na svijetu, piše Independent a prenosi Bankar.me

Pasoši zemalja rangirani su na osnovu analize u okviru koje su razmatrani faktori poput bezviznog režima, građanskih sloboda, oporezivanja, globalnog ugleda i još mnogo toga.

Od 199 zemalja, koliko je analizirano u istraživanju “Nomad Capitalista”, Švedska je na prvom mjestu, Velika Britanija je tek 16, SAD nisu ni među 30 zemalja, a od zemalja u regionu najbolje se kotira Slovenija koja je na 35. mjestu, Hrvatska je 49, Srbija je 73, Crna Gora 76, a BiH 85.

Studija je pokazala da Šveđani imaju bezvizni režim sa 176 zemalja svijeta, a imaju mogućnost da rade u inostranstvu, a da ne moraju da plate porez u svojoj zemlji. Takođe, dobili su najviše ocjene u vezi sa ličnim slobodama, zatim slobodama medija i još mnogo toga.

Cjelokupnu listu izvještaja možete vidjeti ovdje.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.