Crna Gora očekuje milijardu eura prihoda od turizma

26.06.2017 14:34
slika

Crna Gora posljednjih godina bilježi konstantan rast turističkog prometa i prihoda ostvarenih od turizma, a od ove sezone očekuje se prihod od blizu milijardu eura, kazala je direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić.

Kako je dodala, očekuje da će se trend rasta prometa nastaviti i ovoj turističkoj godini, te da ćemo imati veći broj gostiju i ostvarenih noćenja nego prethodne godine kada je Crnu Goru posjetilo oko 1.800.000 turista (šest odsto više u odnosu na 2015), a ostvareno je oko 11.250.000 noćenja (1,76 odsto više u odnosu na 2015).

“Kada je riječ o finansijskim efektima, podsjećam da je prema podacima Centralne banke, prethodne godine prihod ostvaren od inostranog turističkog prometa, iznosio oko 870 miliona eura, a očekujemo da će ove godine biti prevaziđen, te da ćemo se približiti cifri od jedne milijarde eura prihoda od turizma”, kazala je Radak-Kukavičić.

Negativna kampanja ne utiče na Ruse

Zanimljiv je podatak, kako ističe direktorica NTO, da je uprkos negativnoj kampanji koja se vodi u Rusiji, tokom prva četiri mjeseca ove godine, u hotelima u Crnoj Gori boravilo oko 5.850 turista iz te zemlje, što je za oko 24 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

“Činjenica je da rast Crne Gore kada je u pitanju turizam temeljimo na rastu koji ostvarujemo u predsezoni i nakon sezone. Svi hotelijeri govore o boljem prometu u predsezoni ove godine u odnosu na prošlogodišnju i boljem bukingu u špicu sezone, što nam daje za pravo da očekujemo jednu dobru sezonu. Ako uzmemo u obzir da u tim mjesecima imamo više turista nego stanovnika, to predstavlja dodatnu odgovornost za nas kao domaćine, institucije i građane, da budemo na usluzi turistima i učinimo da njihov boravak bude ugodan u Crnoj Gori i da nam se opet vrate”, kazala je Radak-Kukavičić.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.