BDP u prvom kvartalu rastao 3,2 odsto

26.06.2017 14:35
slika

Bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu ove godine iznosio je 748 miliona eura i njegova realna stopa rasta iznosila je 3,2 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Direktorica Monstata Gordana Radojević rekla je na konferenciji za novinare da u odnosu na prvi kvartal prethodne godine BDP bilježi rast od 5,9 odsto nominalno, što u apsolutnom iznosu znači da je u prvom kvartalu stvoreno dodate vrijednosti za 42 miliona eura više u odnosu na isti kvartal 2016.

Pozitivna kretanja BDP-a u prvom kvartalu rezultat su povećane proizvodnje u većem broju privrednih djelatnosti, povećane investicione potrošnje, kao i intenzivnije razmjene robe, usluga i kapitala sa inostranstvom u odnosu na isti kvartal prethodne godine, kazala je Radojević ističući da su Monstatovi podaci o BDP-u zvanični, a ostalo su procjene.

Po sektorima djelatnosti, građevinarstvo je najviše doprinijelo pozitivnoj stopi rasta BDP-a u prvom kvartalu. Građevinarstvo bilježi rast od 3,75 odsto, a mjereno izvršenim efektivnim časovima rada, rast je 25 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

“Rast u građevinarstvu uslovljen je realizacijom Vladinog projekta Hiljadu plus. Značajan rast zabilježile su uslužne djelatnosti koje se odnose na smještaj i ishranu za 10,5 odsto, što je prije svega pokrenuto rastom dolazaka i noćenja turista u kolektivnom smještaju za 10,3 odsto, odnosno noćenja za 8,3 odsto. U istom periodu promet u trgovini na veliko i malo povećan je 6,9 odsto”, navela je Radojević.

Kako je dodala, najveći negativni doprinos rastu BDP-a dolazi iz sektora industrijske proizvodnje gdje je zabilježen pad od 10,9 odsto.

Prema podacima Monstata, vodeća kategorija koja je doprinijela rastu je investiciona potrošnja koja je realno veća 30,3 odsto. Investicije su bile veće za 47 miliona eura u odnosu na isti kvartal 2016.

Potrošnja domaćinstava realno je povećana 6,9 odsto, državna potrošnja 3,5 odsto, izvoz robe i usluga 18,7 odsto, a uvoz 14 odsto.

“Značajan pozitivan doprinos rastu BDP-a u tržišnim cijenama dolazi i od naplaćenih poreza. Prema podacima Ministarstva finansija u prvom kvartalu porezi su naplaćeni u iznosu od 160 miliona eura, što je povećanje od 11,2 odsto ili 16,1 milion eura u odnosu na isti period prethodne godine”, kazala je Radojević.

Inflacija je u prvom kvartalu bila 2,4 odsto, stopa nezaposlenosti 17,4 odsto, a prosječna zarada 510 eura.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.