Dionice Sberbanke u Mercatoru kupuje Petrol?

26.06.2017 14:43
slika

Slovenski mediji navode da bi dionice Sberbanke u Mercatoru mogla kupiti neka od kompanija povezana sa slovenskom državom, pri čemu se pominje Petrol.

O mogućnosti da Slovenija preko neke od državnih tvrtki ponovo uđe u vlasništvo Mercatora već se raspravljalo na najvišem dravnom nivou, tvrdi u ljubljanski Dnevnik koji se poziva na neimenovane izvore.

“Razrađivao se scenarij po kojem bi dionice Sberbanka otkupila neka od tvrtki povezanih s državom, a kao najozbiljniji kandidat spominjao se Petrol”, kazali su za Dnevnik neimenovani izvori.
U Petrolu su kazali da u njihovoj poslovnoj strategiji razvoja nije predviđeno povezivanje takve vrste.

Eventualni investitor koji bi kupio Sberbankove dionice morao bi preuzeti rizik velikih finansijskih obveza koje opterećuju posrnulog većinskog vlasnika Mercatora, koncern Agrokor, upozorava Dnevnik.

Slovenski list tvrdi da aukcijom dionica koje je dobila ovrhom, ruska banka daje do znanja da neće stajati prekriženih ruku i pristati na mrvice u raspletu priče oko Agrokora i otpisati više od milijarde eura kredita koje je dala hrvatskom koncernu.

Slovenski ministar privrede Zdravko Počivalšek u četvrtak je izjavio da slovenska država neće sudjelovati na aukciji za Sberbankove dionice Mercatora.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.