NATO: Znamo kako je na Balkanu, tu smo da spriječimo novi rat

28.06.2017 14:33
slika

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su odluke o vojnim vežbama sa Rusijom i statusu Humanitarnog centra u Nišu "stvar Srbije".

Stoltenberg je srpskim novinarima rekao da je "na Srbiji da odluči" i da NATO poštuje neutralnost.

"Važno je da svaka država izabere svoj put, poštujemo kada države žele da postanu članice, ali i vašu odluku da ne budete deo saveza, jer ste suverena država", rekao je Stoltenberg.

Kako je rekao, NATO ceni partnerski odnos sa Srbijom, a on lično se unapred raduje nastavku saradnje i sa premijerkom Anom Brnabić. 

Govoreći o odluci Srbije da izvodi zajedničke vojne vežbe sa Rusijom, generalni sekretar NATO kaže da "Alijansa poštuje odluke koje Srbija donosi". 

"Kada sam bio premijer Norveške mi smo imali veze sa Rusijom, iako smo članica NATO od 1949. godine, imali smo vežbe. Ne smatram da Rusija treba da bude izolovana", kaže Stoltenberg. 

U razgovoru sa srpskim novinarima tema je bio i rusko-srpski Humanitarni centar u Nišu. Na pitanje da li je davanje diplomatskog statusa ruskim humanitarcima crvena linija, kaže: 

"Opet, Srbija odlučuje o tome kome će dati status. Meni je važno da se unapred radujem tome što će Srbija biti domaćin vežbe za civilne vanredne situacije sa NATO sledeće godine. To je nešto što organizujemo sa partnerskim zemljama često", rekao je Stoltenberg. 

Prvi čovek vojne alijanse je govorio i o bombardovaju SRJ 1999. godine. 

Kako kaže, tada nije bio u NATO i ne može da govori o osiromašenom uranijumu i municiji korišćenoj tamo, ali je rekao da je NATO sada na Kosovu kako bi pomogao stabilizaciji i izbegavanju nasilja. 

Stoltenberg je rekao da je NATO svestan da na Balkanu postoje tenzije i da "tamo može doći do nasilja i rata". 

"To se ubuduće mora sprečiti i zato pozdravljamo partenrstvo sa vašom zemljom i važno nam je članstvo okolnih zemalja kako bismo izbegli neprijatne situacije iz prošlosti", navodi Stoltenberg.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.