Đukanovićev klan dobio 1,4 mil. eura poticaja za proizvodnju struje

28.06.2017 14:47
slika

Povlaštenim proizvođačima u Crnoj Gori za pet mjeseci ove godine isplaćeno je 1,423.009 eura na ime poticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Status povlaštenog proizvođača imaju kompanije Hidroenergija Montenegro (za male hidroelektrane Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama), Synergy (mHE Vrelo u Bijelom Polju), Igma Energy (mHE Bradavec Andrijevica) i Kronor (mHE Jara Plav). Osnivači Hidroenergije su Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i tvrtka Hemera Capital (osnivač Oleg Obradović). Obradović je ovlašteni zastupnik Hidroenergije. Osnivači Synergyja su Kia Montenegro (osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković), Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Vlasnik tvrtka Igma Energy je Igma Grand Igora Mašovića, brata gradonačelnika Andrijevice Srđana Mašovića. Osnivači Kronora su Kroling, Mont Hidro i Normal Company Žarka Burića. U razdoblju od siječnja do svibnja najviše poticaja dobila je Hidroenergija Montenegro, 895.481 eura. Kronor je dobio 343.737 eura, Synergy 87.346 i Igma 96.442 eura. Naknade za poticaj proizvodnje električne energije, građani plaćaju na računima za struju.

Od povlaštenih proizvođača ona se obračunava na osnovu Zakona o energetici i na osnovu Uredbe o naknadi za poticanje proizvodnje struje iz OIE i VEK.  Oporbene stranke osudile su povećanje naknade za OIE i tražile njeno ukidanje. Ocijenili su da se time stimulira poslovanje prijatelja i rođaka bivšeg premijera Mila Đukanovića, čiji sin Blažo Đukanović namjerava graditi dvije mHE i u proceduri je dobivanja građevinske dozvole. 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.