Očekujmo velike promjene u poslovanju

25.11.2013 09:18
slika

"Izazova ima dovoljno, a trebali bismo biti svjesni prilika. Slovenija mora učiniti dva ili tri poteza i izvesti ih do kraja. Isto tako šire u regiji, posebice na području tehnološke proizvodnje, dizajna i prirodnih bogastava. Međutim već obrazovni sustav treba odrediti što nam je potrebno. Slovenija je s obzirom na Europu loše uradila zadaću," predstavljajući trendove za budućnost sudionicima je na regionalnom susretu Biznis plusa u Sloveniji objasnio Mitja Kumar, direktor poslovnog savjetovanja za Adriatic regiju u Deloitteu.

Poslovni trend za budućnost je prilagodba poslovanje automatizacijom, dodao je on. Robotika će se naime razvijati dalje kao najjeftinija radna snaga. "Do godine 2020. radna snaga u Europi smanjit će se za 14 posto, 30 godina kasnije za 30 posto. Zahvaljujući robotici proizvodnju neće morati seliti u jeftinije zemlje, nego će je organizirati kod kuće. A s obzirom da će biti bliže kupcu, smanjit će se potreba za logistiku", rekao je Kumar.

Sudionicima je Kumar još objasnio da će kupac biti puno više informiran, budući da ima digitalno doba sve veći utjecaj. "Već sada je na internetu povezanih više alata kao što je ljudi. Od ovoga ih 30 posto na Internet dođe drugačije, prije je sve unio čovjek. Tako će tvrtke vrlo brzo utvrditi što kupci žele", rekao je Kumar i dodao da će najveću opasnost predstavljati sigurnost na internetu.

Deloittov direktor poslovnog savjetovanja za Adriatic regiju očekuje da će afričke zemlje u budućnosti postići najveći gospodarski rast, godišnje i do 15 posto, dok će europske zemlje postići dva do tri posto. U Europi će rasti broj bogatih i srednje klase, najsiromašnijih će biti manje. Do godine 2010. posljednjih je bilo 36 posto, do 2030. bit će ih 14 posto.

Pročitajte i:

  • Škrabec i Čengić zajedno na istočna tržišta (povežite vest)
  • Moramo priznati pogreške, na njima graditi i povezivati se (povežite vest)

 

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.