Škrabec i Čengić zajedno na istočna tržišta

25.11.2013 11:22
Jedan od rezultata prvog regionalnog susreta Biznis plusa u Sloveniji je dogovor o suradnji među Energoinvestom i Rikom

Na regionalnom susretu Biznis plusa od četvrtka do subote u Portorožu, Postojni i Ljubljani, vodeći u Mercatoru, Pozavarovalnici Sava, Deloittu Slovenija i Riku na okroglom stolu govorili su o prilikama regije i van nje te zašto in ih dovoljno ne iskoristimo.

Generalni direktor bh. poduzeća Energoinvest Enes Čengić i direktor Rika Janez Škrabec sudionike susreta su oduševili s viješću da će sudjelovati na istočnim tržištima. Škrabec je inače na okruglom stolu, na kojem su prisustvovali gospodarstvenici iz šest zemalja, naglasio da uspješno poslovanje zahtijeva fleksibilnost što je ključ njihovog uspjeha. "Idemo na tržišta gdje nas treba Siemens. To je tržište nekadašnjeg Sovjestkog saveza. Odgovorili smo si na pitanje kako biti važnan velikima - biti fleksibilan, zato i jesmo to što jesmo", rekao je. S time je suglasan i Čengić koji je isto rekao za svoju tvrtku – važna je fleksibilnost. Dodaje da podrške nema niotkud. Nema poticaja ni stimulacije. Pri tome je važna pomoć stranih banaka jer im domaće, ni Nova ljubljanska banka, nisu u mogućnosti pomoći. "Energoinvest je tvrtka koja mora poslovati izvan zemlje, od Iraka do Meksika, jer doma nema toliko posla kojim bi platili barem doprinose. Polako postajemo siromašniji, jer u regiji nema ni banaka ni ikog koji bi podržao posao za 500 milijuna eura koji sada nismo u stanju obaviti. No mogu doći Kinezi proizvodit energiju pomoću naših voda, našeg ugljena i prodavati je - nama", rekao je Enes Čengić, direktor Energoinvesta.

Slovenija je u najgoroj situaciji u regiji

Predsjednik uprave Mercatora Toni Balažič je na pitanje moderatora okruglog stola Petra Frankla, glavnog urednika i direktora Financa, o plusevima i minusima u regiji odgovorio da u nijednoj državi regije nije lako. "Za Mercator je najteže u Hrvatskoj, dok je Srbija s jedne strane dobro tržište, jer tamošnja vlada radi na privlačenju stranih investitora, u potrazi za kapitalom okrenula se van Europe. U Crnoj Gori najpozitivnije je da nezaposlenost ne raste, iako je visoka, 20-postotna. Bosna i Hercegovina ima probleme u javnoj upravi i EU joj nema snage pomoći, ali je za Mercator dosta stabilno tržište. Slovenija prolazi kroz najtežu fazu i u najgorem je stanju u regiji", objasnio je Balažic. Također je dodao da sve zemlje imaju problem s povećanjem javne uprave.

Korupcija "nas ubija" na svim područjima

"Kao strani investitor u Makedoniji mogu reći da nas korupcija ubija na svim područjima. I doma", istaknuo je predsjednik uprave Pozavarovalnice Sava Zvonko Ivanušič. "Od 1990. deformirani smo jer smo poslovanje u regiji zamijenili za korupciju i netransparentnost, a kapital se prebacuje na sjever", napomenuo je. Na pitanje gdje vidi mogućnosti za suradnju, on je odgovorio da je potrebno utvrditi gdje neki su bolji na području koje vam je potrebno, a zatim tamo kupiti te usluge. Tako je primjerice pohvalio srpske informatičare s kojima sudjeluju.

Države regije nemaju jasan cilj

Predsjednik uprave Deloitta Slovenija Yuri Sidorovich prisutnim je rekao kako je problem ove regije što tu ima previše glupih političara i previše osječaja. "Najveća prepreka je da u posljednjih 20 godina ne znamo kamo idemo. Ključ su jasna vizija i strategija: šta želim postati? Da li bi nazočni poduzetnici uspješno radili ako ne bi imali cilj? Ne bi", rekao je. Također je objasnio da je prije devet godina kad je došao u Sloveniju to bila zemlja 50 godina ispred Poljske i nitko nije ni pomislio da ide tamo. "Danas je slovenskim poduzetnicima jako drago ako dobiju posao u Poljskoj", dodao je.

Politika se ne petlja u poslovanje Mercatora

O nužnosti cilja govorio je i Balažic. "Glavni cilj Mercatora je restrukturiranje. Ako bi bio glavni cilj rast dobiti, restrukturiranje sigurno ne bi bilo uspješno. Najvažniji je jasan cilj. Ovoj tvrtci treba restrukturiranje jer nije primijetila da se situacija promijenila. Domaće banke nemaju nam snage pomoći zato surađujemo ​​sa stranima, rekao je prvi čovjek najboljeg susjeda. Dodao je još da se unatoč uvjerenju mnogih politika zapravo ne petlja u njihovo poslovanje.

Pročitajte i:

  • Očekujmo velike promjene u poslovanju (povežite s viješću na svom BP-u)
  • Moramo priznati greške, na njima graditi i povezivati se (povežite s viješću na svom BP-u)

 

 

 

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.