Nezaposlenost nezaustavljivo raste

21.02.2014 15:30
slika

Slovenija može ove godine premašiti rekordno visoku stopu nezaposlenosti iz 1993. godine kada je bez posla bilo više od 137 tisuća ljudi, dok Crna Gora svom rekordu nije toliko blizu. Danas ima oko 15 posto nezaposlenih, rekord iz 2000. godine iznosi oko 33 posto.

Na dva konkursa nikšićke pivare Trebjesa, koji su završeni početkom februara, prijavilo se preko osam stotina kandidata. Iako je konkursom traženo da kandidati imaju završen četvrti stupanj srednje stručne spreme ili viši stupanj, većina prijavljenih ima diplomu s fakulteta. Dvojica sretnika još nisu izabrani.

Toliko prijava za dva radna mjesta bolje od bilo koje statistike pokazuje kako je teško u Crnoj Gori pronaći posao. Prema najnovijim podacima Zavoda za zapošljavanje tamo ima 34.660 nezaposlenih osoba, što je oko 15 posto. Najveću stopu od gotovo 33 posto imali su u sedmom mjesecu 2000. godine, najnižu od deset posto u devetom mjesecu 2009. godine.

U Sloveniji je u prvom mjesecu ove godine bilo 129.843 nezaposlenih, brojka je iz podataka slovenskog zavoda za zapošljavanje. Ako se ovaj trend nastavi, broj može već ove godine premašiti rekordnu razinu iz desetog mjeseca 1993. godine, kada je bez posla bilo više od 137 tisuća Slovenaca. Stopa registrirane nezaposlenosti u posljednjem mjesecu prošle godine iznosila je 13,5 posto.

Na granici siromaštva i zaposleni

Nepotrebno je opisivati u kakvom siromaštvu žive nezaposleni, ali i brojni zaposlenih jedva sastavljaju kraj s krajem. Plaće većine Crnogoraca niske su i neredovne. Službeno prosječna plaća iznosi oko 490 eura, vrijednost minimalne potrošačke košarice gotovo je dvostruko viša. Prema podacima Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, prosječna mirovina na kraju prošle godine iznosila je 276 eura.
U Sloveniji je prosječna neto plaća u posljednjem mjesecu prošle godine iznosila nešto više od tisuću eura, prema podacima slovenskog Državnog ureda za statistiku. U četvrtom mjesecu prošle godine prosječna neto mirovina iznosila samo 56,8 posto plaće i oko 277 tisuća umirovljenika primala je mirovinu do 500 eura, znači da ih 46 posto živjelo ispod granice siromaštva. Prosječna mirovina iznosila je nešto više od 600 eura.

Službeni statistički podaci kukavičja jaja?

Nedavno je premijer Milo Đukanović prekorio mlade da neće raditi nego sjede po kafićima. Ministar poljoprivrede Crne Gore Predrag Ivanović bacao je prošle sedmice perje u sali Vlade, ljutit zbog pisanja podgoričkih Vijesti o broju zaposlenih u poljoprivredi. Ministar je na originalan način pokušao negirati podatak da je u poljoprivredi u Crnoj Gori na kraju prošle godine bilo zaposleno oko 2.500 radnika, 113 manje nego u 2012. godini, što su podaci Monstata, crnogorskog državnog ureda za statistiku. Bacajući po sali perje koje je donio u kesi, ministar je kazao da mu „podmeću kukavičje jaje“ i „mućak“.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.