Odjeci sa prve regionalne konferencije Biznis plusa u Zagrebu: Dobri temelji za daljnji rad

11.03.2014 09:01
Sudionici prvog susreta regionalnog poslovnog kluba Biznis plus koji je bio marta u Zagrebu dali su nam povratne informacije u vezi s razvojem kluba
slika

Kod sudionika dvodnevnog regionalnog susreta poduzetnika iz šest zemalja, koji je u organizaciji partnerskih medija održan u početku marta, provjerili smo koliko su bili zadovoljni i šta nam savjetuju da bi susreti i umrežavanje što učinkovitije pridonijeli k više biznisa tako u domaćoj regiji kao i na trećim tržištima.

Nakon dva mjeseca od službenog osnivanja poslovnog kluba Biznis plus partnerski projekat Biznis plus je pripremio susret na kojem je sudjelovalo oko 150 predstavnika tvrtki. "Očekujem još više poduzetničkog interesa i više poduzetnika koji bi čemu takvom namijenili i tri dana svog vremena", rekla je Janja Božič Marolt iz slovenske Mediane. Naglasila je potrebu privući još više sugovornika što će Biznis plus svakako nastojati. "Ova inicijativa je dobrodošla", dodala je.

Trebalo je početi već ranije

Regionalna suradnja vrlo je bitna, ističe Goran Jurum, izvršni direktor hrvatskog Finalis projekta i savjetnik za gospodarstvo u Misiji pri Evropskoj uniji. "Ovakvi su susreti trebali početi znantno ranije, ali sta sam naglasio u razgovorima sa sudionicima, regionalnu suradnju ograničava određena asimerija u političkim odnosima na ovim prostorima. Mislim na članstvo Slovenije i Hrvatske u EU, a ostatak regije u okviru srednjeeuropskog sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA). No i to se može prebroditi", uvjeren je Jurum.

Slovenija i Hrvatska trebaju u proizvodnju električnih automobila

Prema Jurumovom mišljenju pozornost bi morali posvetiti oblikovanju klastera koji bi bili vrlo uspješni u automobilskoj industriji. "Ona je važnija za Sloveniju i Hrvatsku, Srbija sada ima ulaganje Fiata u Kragujevac, ali Slovenija ima vrlo razvijen automobilski klaster. I sa Hrvatskom bi mogle isforsirati tu vrstu klastera, ali ne samo što se tiče dijelova, nego bi mogle razmišljati i proizvodnji električnog automobila", predlaže.

Božič Maroltovu na susretu je oduševila Tanja Skaza iz slovenskog poduzeća Plastika Skaza koja osim suradnje s Ikeom - ta se naime otvara u Zagrebu - intenzivno razvija robnu marku. Kao što je rekla Skaza, na susretu je upoznala nekoliko ljudi: "Nadam se da sam ostvarila i dobar kontakt."

Učinak konferencije mnogo je širi

Mnogo kontakata ostvarili su i predstavnici vinarije Mačkov podrum iz srpskog Iriga. "Ne radi se samo o tome da smo nešto uradili za povećanje prodaje. Efekat je mnogo veći, mnogo širi – nova saznanja, možda promjena načina razmišljanja vezanog za poduzetništvo", komentirala je Ljiljana Jojić, oduševljena idejom umrežavanja Biznis plusa.

Janezu Ajlecu, vlasniku slovenskog proizvođača prozora i vrata AJM (na slici pored Tanje Skaza), nedostajali su unaprijed organizirani susreti sa sugovornicima iz njegovog poslovnog područja. "Postavio bih pitanje koga zanima proširenje moje mreže. Inače smo se najviše upoznali na večeri," pohvalio je umrežavanje.

Prilika će biti još više

"Bilo je nekoliko zanimljivih tema koje sam uspio uhvatiti i dobra je prilika za umrežavanje. Sreo sam neke koje već otprije znam, ali o farmaciji, branši našeg poduzeća, nismo govorili", objasnio je Neven Sukarovski iz hrvatskog ureda makedonske tvrtke Alkaloid. "Ali nekad vidjeti poslovni sektor na ovakav način, zašto ne", dodao je.

Iz Crne Gore došao je i Nikola Koćalo, vlasnik poduzeća Neckom iz Nikšića. "Zadovoljan sam, no neke nove poslove nisam očekivao. Poslujem već više od 20 godina, ali ako bi se to u budućnosti razvilo, bilo bi super. Najvažnije je koliko će se ljudi okupiti oko Poslovnog kluba Biznis plus", rekao je Koćalo.

Nove prilike sudionicima će ponuditi sljedeći susret 29. i 30. maja u crnogorskoj Budvi.

Pročitajte još:

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.