U BiH nije moguće otkupiti potraživanja

05.05.2014 12:40
slika

Posljednjih mjeseci zemlje regije nastoje riješiti probleme nekvalitetnih kredita (nenaplativi i teško naplativi krediti) prodajom problematičnih potraživanja. Tako su Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i APS Holding sklopili partnerstvo prema kojem će APS kupovati nenaplative kredite u Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Rumuniji i potencijalno drugim zemljama istočne i južne Evrope. Nešto ranije, italijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo, koje posluju u skoro svim zemljama regije, potpisale su memorandum o razumijevanju sa američkim fondom KKR za otkup loših kredita.

Loši krediti u BiH u konstantnom su porastu od 2008. do danas i na kraju prošle godine dostigli su udio u ukupnim kreditima od 15,1 posto, ali njihova prodaja još nije moguća.

"Kada pogledate zvanične brojke mi ne stojimo loše, štaviše, bolje od zemalja okruženja. Naravno, postoje banke koje su lošije od drugih, međutim na nivou sistema, sve izgleda uredu", kazala je glavna ekonomistica Centralne banke BiH Belma Čolaković.

Prema njenim riječima, ono što je većina banaka radila s ciljem rješavanja problema nekvalitetnih kredita u protekle dvije godine, reprogramiranje postojećih obaveza, na određen način je ostavilo prostora za disanje klijentima, a i bankama je to godilo zato što im kredit ne bi postao nekvalitetan već sutra, nego postoji mogućnost da neće postati nekvalitetan ni u narednom periodu. Upravo zbog toga nam je omjer od 15,1 posto na kraju četvrtog kvartala niži nego u zemljama okruženja, s tim što je vrlo mali broj banaka povukao taj iznos.

No, ona je mišljenja da otkup bilo kakvih potraživanja, pa i nekvalitetnih, kod nas još nije moguć zbog zakonskog okvira koji to ne omogućava.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.