Ostala bez posla, ali je to iskoristila da pokrene vlastiti biznis

20.11.2014 09:16
slika

U Crnoj Gori je tek svako deseto preduzeće u vlasništvu žena. Iako one čine većinu od 51 odsto populacije, u nezavidnom su položaju u odnosu na muškarce kada je vođenje biznisa u pitanju. 

Primjer Sanje Simonović-Delević iz Berana (na slici), koja je nedavno osnovala preduzeće "B'S'M' Mirka", pokazuje kako se, uz predani rad i preduzetnički duh, može doći do uspjeha i konkurentskog proizvoda na tržištu. 

Sanja je majka troje djece. Ona i suprug bavili su se pčelarstvom proteklih 15 godina na porodičnom imanju, nakon čega je došla na ideju da počne biznis koji u osnovi ima proizvodnju kozmetičkih proizvoda na bazi meda i ljekovitog bilja. 

"Prije tri mjeseca ostala sam bez posla u trgovini. Bila sam zaposlena na određeno vrijeme, a nakon bolesti sam ostala bez posla prije nego što sam se vratila sa bolovanja", kazala je Simonović Delević "Vijestima".

Imala je želju da osnuje svoj biznis da bi doprinijela porodičnom budžetu, a u isto vrijeme bila uz porodicu. U početku je svoje proizvode poklanjala drugaricama i prijateljicama.

Kako je interesovanje raslo, htjela je da opravda povjerenje i dobije potvrdu od nadležnih organa (Instituta za javno zdravlje) da su njeni proizvodi 100 odsto prirodni.

"Radi se o pomadi (kremi) za njegu i zaštitu kože. Novac za početak biznisa dobila sam od sestre iz Kanade, jer nisam mogla dobiti kredit", dodala je Sanja. 

Odlučila je potom da registruje preduzeće i dobije licencu o kvalitetu proizvoda. 

Registracija je omogućila Sanji da na legalan način proširi mrežu kupaca, dobije mjesto na tržištu i kontaktira apoteke i specijalizovane prodajne objekte da bi preko njih prodavala proizvode i bila konkurentna ostalim prirodnim kozmetičkim proizvodima. 

"U Crnoj Gori ima dosta ljekovitog bilja. Razmišljam o proširenju djelatnosti i zapošljavanju nekoliko ljudi, ukoliko bih bila u prilici da dobijem povoljan kredit uz grejs period" navela je SimovićDelević. 

Ona je istakla da su žene sa sjevera u mnogo gorem položaju u odnosu na druge krajeve, kada je u pitanju otpočinjanje biznisa. 

Od 17. do 23. novembra u 140 zemalja svijeta, među kojima je i Crna Gora, obilježava se Globalna nedjelja preduzetništva, podrška razvoju preduzetništva. Domaćin Globalne nedjelje preduzetništva u Crnoj Gori je Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.