EU dogovorila paket od 315 milijardi eura za podsticanje rasta bez povećanja duga

11.03.2015 11:12
slika

Ministri finansija zemalja Evropske unije (EU) usaglasili su detalje investicionog plana vrijednog 315 milijardi eura da bi podstakli rast ekonomije bez povećanja duga.

Ministri žele da prvi projekti budu pokrenuti do kraja godine, prenosi Biznis.ba.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) treba da odobre taj fond.

"Ovaj plan je odgovor koji nam je potreban da bismo se suprotstavili glavnom nedostatku evropske ekonomije, nedostatku investicija", kazao je komesar EU za ekonomiju, Pierre Moscovici.

On je dodao da su investicije u EU pale 15 do 20 odsto od 2008. godine.

Četvorogodišnji investicioni plan sastavljen je nakon poziva predsjednika Evropske komisije (EK), Jean-Claude Junckera da se pruži podrška rizičnijim projektima, od aerodroma do pruga, da bi se ublažile posljedice finansijske krize.

Uspostavljanje Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI) bilo je osjetljivo pitanje, jer države EU strahuju da njihovi projekti neće biti izabrani sa liste od skoro dvije hiljade predloga.

Pojedini evropski poslanici strahuju da će zapadnoevropske zemlje biti favorizovane u odnosu na siromašnije, istočne članice evropskog bloka.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regionalnim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ako ne želite više da primate besplatan newsletter, to uradite sa dva klika.